Blugi sau jeans – „pantalonii indigo” cel mai popular articol vestimentar

blugi

Jeans sau blugi, cu totii stim ca este vorba despre acel articol vestimentar care ne salveaza orice outfit. Unul dintre cele mai statornice simboluri americane a luat naștere, de fapt, pe vechiul continent european. Blugii sau „jeanșii”, așa cum sunt ei numiți astăzi, au o istorie care începe acum mai bine de 500 de ani în Italia secolului al XIII-lea, la Genova. Cu toate acestea, meritul pentru transformarea şi popularizarea „pantalonilor indigo” revine, fără îndoială, americanilor.

Confecționați inițial dintr-o țesătură rezistentă din lână și bumbac, aceștia au fost purtați pentru prima dată de marinarii genovezi, care aveau nevoie de haine greu de murdărit și în același timp ușor de spălat. Mai apoi, dezvoltarea schimburilor comerciale din secolul al 18-lea, munca sclavilor şi înmulţirea plantaţiilor de bumbac au transformat acest amestec textil într-o ţesătură fabricată exclusiv din bumbac.

Ulterior, schimbările în plan socio-demografic ce au avut loc începând cu anul 1848 în California, nu departe de San Francisco, au influențat semnificativ transformarea celebrilor pantaloni. Astfel, fenomenul denumit „Goana după aur“ sau „Febra aurului“ a atras în zonă zeci de mii de mineri care aveau nevoie de haine cât mai rezistente în timp. Profitând de circumstanțele favorabile, Leob Strauss, un emigrant bavarez cunoscut mai târziu ca Levi Strauss, a răspuns nevoii căutătorilor de aur prin fabricarea unor pantaloni simpli, dar dintr-un material dur de cânepă. Cu certitudine, nimeni nu ar fi putut prezice că o ţesătură purtată la muncile cotidiene de către marinari, mineri şi tăietori de lemne, respectiv arhicunoscuta pereche de blugi, va evolua cu timpul într-un fenomen al industriei textile şi de fashion.

bogas.ro

Aşadar, cu toate că jeanşii au avut parte de un început modest fiind folosiți iniţial ca haine pentru muncitori, în timp aceștia au trecut prin numeroase transformări, în momentul de faţă reprezentând cel mai popular și versatil articol vestimentar. Ei au fost coloraţi și decoloraţi, rupţi și accesorizați, însă nu au ieşit niciodată în afara curentului.

Blugi in trecut prezent, blugi in trecut

Aproape că nu există persoană care să nu aibă în garderoba sa măcar o pereche de blugi deopotrivă comozi, practici, dar mai ales utili. Aceştia sunt foarte uşor de purtat, potriviţi în orice situaţie şi în orice moment al zilei. Fie că sunt simpli sau cu diverse ornamente, evazaţi sau conici la bază, cu talie înaltă sau joasă, blugii pot fi purtaţi la orice ocazie, totul depinând numai de accesorii. Fără îndoială, prin versatilitatea ei, o pereche de blugi se poate asorta oricărei piese vestimentare din şifonier.

Indiferent că sunt integraţi într-o ţinută pentru birou, casual sau de petrecere, în majoritatea cazurilor o pereche de blugi scoate pe oricine din impas. La o întâlnire cu prietenii, la picnic sau la cumpărături jeanşii se potrivesc de minune cu un tricou cu imprimeu haios, o camaşă în carouri şi o pereche de teneşi. Pentru o ţinută office, blugii într-o nuanţă închisă se pot purta cu o cămaşă albă şi sacou, outfitul completându-se cu o geantă supradimensionată, foarte la modă în ultimii ani. Pe de altă parte, la o petrecere sau pentru o noapte în club blugii skinny sunt cei mai potriviţi, purtaţi neaparat cu pantofi cu toc, într-o culoare deosebită.

wildfashion.ro%20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *