Ceaiul verde si diabetul zaharat

Ceaiul verde si diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boala din ce in ce mai raspandita in zilele noastre. Datorita excesului de carbohidrati rafinati in alimentatie, organismul este nevoit sa secrete mai multa insulina pentru a mentine un nivel normal de zahar in sange. Dupa un timp celulele beta ale pancreasului, fiind suprasolicitate devin mai putin eficiente in a secreta insulina. In plus celulele organismului isi pierd sensibilitatea fata de insulina si astfel se instaleaza fenomenul de rezistenta la insulina.

Diabetul zaharat presupune ca insulina nu mai poate sa mentina un nivel normal de zahar in sange, prin urmare acesta va fi neobisnuit de crescut. Este cel mai raspandit tip de diabet si se numeste diabet zaharat de tip 2. Se deosebeste de tipul 1 prin faptul ca nu este necesara administrarea de insulina. Este suficienta o medicatie hipoglicemianta, alaturi de controlul greutatii si un regim alimentar sarac in carbohidrati .

Factorii de risc

Nu este elucidata complet contributia factorilor de mediu si al stilului de viata in aparitia diabetului zaharat. Insa ceea ce este clar este ca obezitatea si sedentarismul contribuie intr-o mare masura la declasarea lui.

Ceaiul verde

Ceaiul verde s-a dovedit a fi util in procesul de slabire. Acest lucru se datoreaza in mare parte antioxidantilor si cofeinei pe care o contine. Antioxidantii cresc termogeneza, adica intesifica arderile in organism si stimuleaza oxidarea lipidelor (grasimilor). Cafeina din ceaiul verde isi aduce si ea aportul, scazand senzatia de foame si intesificand arderile .

Prin corectarea greutatii corporale cu ajutorul ceaiului verde si al unei alimentatii sanatoase, sarace in carbohidrati rafinati, riscul de diabet zaharat scade considerabil.

Concluzie

Studiile arata faptul ca un consum crescut de ceai verde este corelat cu un risc scazut de diabet zaharat. Consumul de ceai verde poate determina reducerea nivelului glucozei sangvine si imbunatateste sensibilitatea la insulina .

Un studiu realizat in Japonia a concluzionat faptul ca persoanele care consuma frecvent ceai verde prezinta un risc cu 33% mai scazut de a dezvolta diabet zaharat, comparativ cu cei care nu consuma .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *